Vloerverwarming gecombineerd met parket. Een natuurlijke en duurzame oplossing die prima werkt!

Een parketvloer is niet het eerste waar je aan denkt als je vloerverwarming in je woning of bedrijfspand gaat aanleggen. Vloeren van PVC of vloeren met plavuizen komen vaak als eerste naar boven. Toch is dat niet noodzakelijk. Een parketvloer is een meer dan prima alternatief, zeker als je ook gebruikmaakt van een warmtepomp. Waarom? Parket heeft een hoge warmteweerstand. Zeker als je deze vergelijkt met PVC of plavuizen die een relatief lage warmteweerstand hebben. Hoe dat zit, en hoe je de beste keuze kunt maken voor de juiste decoratieve vloer. We leggen het graag aan je uit.

 

Stichting Promotie Houten Vloeren

 

Omdat de combinatie waarschijnlijk niet het eerste is waar je aan denkt, heeft de Stichting Promotie Houten Vloeren een rapport laten maken door een professionele partij. R Floorzz is lid van deze stichting. Het rapport dat is opgesteld maakt de vergelijking tussen pvc-vloeren en zgn. steenachtige vloeren v.s. de houten parketvloer. In de vergelijkingen die worden gemaakt wordt het vloerverwarmingssysteem gekoppeld aan een warmtepomp. In de praktijk is dat niet strikt noodzakelijk, maar, zoals we eerder hebben geschreven is het gebruik van een warmtepomp in combinatie wel verstandig.

 

Warmteweerstand

 

De technische uitleg is als volgt: De Warmteweerstand betreft de hoeveelheid warmte die kan worden tegengehouden in een constructie (Rc-waarde) of in een laag (Rm-waarde). Simpel uitgelegd betekent dit de hoeveelheid warmte die een laag of materiaal kan doorgeven en vasthouden. En daarin zit hem precies de crux bij het grootste voordeel van het aanleggen van een houten parketvloer bovenop je vloerverwarming.

 

Wat zegt het rapport: “Een vloerafwerking met lage warmteweerstand (PVC en steenachtige vloeren) heeft als voordeel dat er een snelle overdracht plaatsvindt van toegevoerde en afgevoerde energie uit het afgiftesysteem. Dit zorgt voor snellere opwarming van de ruimte dan bij een vloerafwerking met grotere warmteweerstand zoals parket. Echter heeft die lage warmteweerstand ook een nadeel. Op de momenten dat de vloer niet wordt verwarmd koelt de vloer ook weer sneller af”.

 

Voordelen parketvloer op vloerverwarming

 

Daar komen dan direct de grootste voordelen van een parketvloer om de hoek kijken. Parket dat in tegenstelling tot PVC en steenachtige vloeren een hoge warmteweerstand heeft. Het rapport concludeert het volgende: “Parket heeft een hogere warmteweerstand dan een steenachtige vloerafwerking of PVC-lamel. Dit heeft echter geen negatieve invloed op het verwarmen en koelen van een woning en zijn er geen hogere energieverliezen door de geïsoleerde gebouwconstructie meetbaar. Daarentegen kan dit een positieve bijdrage leveren op het rendement en levensduur van een warmtepomp en worden de verwarmde ruimtes langer als comfortabel ervaren”.

 

In de praktijk

 

Het rapport toont duidelijk aan dat het nadenken over een mogelijke parketvloer op de aangebrachte vloerverwarming verstandig is om te doen. Los van het feit of parket wel kan of wenselijk is. De mogelijkheden voor de decoratieve vloer in combinatie met vloerverwarming zijn hiermee wel toegenomen. We kunnen ons voorstellen dat je hier vragen over hebt, of misschien wel benieuwd bent naar het hele rapport waarover we hier spreken. Het rapport sturen we je graag toe. Neem hiervoor gerust even contact met ons op. Dat kan uiteraard ook als je andere vragen hebt. We staan graag voor je klaar. Bel ons op 0342 – 760 200 of vul het contactformulier op onze website in.

 

Bereken je kosten Vraag offerte aan Maak een afspraak Bel 0342 760 200 Stuur een mail