Het instellen van je vloerverwarming, ook wel bekend als inregelen of afstellen, betekent dat je de nieuwe vloerverwarming gaat laten werken. Heb jij je vloerverwarming zelf gelegd of laten leggen? Dan is dit de volgende stap naar warme voeten. Dit is gelukkig geen ingewikkeld proces en kan je dus prima zelf doen! Het is wel een essentieel onderdeel om je vloerverwarming goed te laten werken door een aantal stappen te volgen. Door deze blog te lezen en volgen zorg je dat jouw vloerverwarming op de juiste manier wordt ingesteld.
Inhoudsopgave
- Een watergedragen vloerverwarming instellen
- Waar moet je rekening mee houden voordat je je vloerverwarming kunt inregelen?
- Hoe kun je zelf je vloerverwarming instellen?
- Rustig opwarmen van de vloerverwarming
- Hoe stook je het zuinigst met vloerverwarming?
- Welke temperatuur is minimaal voor je vloerverwarming?
- Hoe stel je de vloerverwarming goed in voor de winter?
- Is het inregelen van vloerverwarming hetzelfde bij bij- en hoofdverwarming?
- Maakt het uit wat voor ondervloer je hebt bij het instellen van je vloerverwarming?
- Leg gemakkelijk zelf je vloerverwarming met R Floorzz voorgefreesde vloerverwarmingsplaten
- Waar kan je een complete vloerverwarmingsset bestellen?
- Hulp nodig bij vloerverwarming zelf leggen?
- De 7 onmisbare tips voor het leggen van vloerverwarming
Een watergedragen vloerverwarming instellen
Waar moet je rekening mee houden voordat je je vloerverwarming kunt inregelen?
Voordat je je vloerverwarming kunt inregelen is het belangrijk om eerst drie voorbereidingen te treffen.
De eerste stap is simpelweg wachten, zodat je vloer goed is uitgehard. Bij het vloerverwarmingssyteem van R Floorzz moet je 72 uur wachten, totdat je kan beginnen met het inregelen van je vloerverwarming. Wanneer je gebruik maakt van een zand/cementdekvloer is het verstandig om zes weken te wachten, voordat je begint met het inregelen van je vloerverwarming. De afdeklaag op de verwarmingsslangen heeft deze tijd nodig om goed te kunnen uitharden. Op het moment dat je hier niet op wacht, krijg je in de loop van tijd steeds koudere voeten en dat is natuurlijk niet wenselijk.
Na het uitharden kan je verder gaan met de voorbereidingen voor het inregelen van je vloerverwarming. Het eerste wat belangrijk is om nu te doen is alle warmtebronnen in huis uitschakelen en/of dichtdraaien, denk aan de radiator, kachel, gasbrander en de pomp. Wanneer je deze niet uit zet kan de thermostaat afslaan vanwege overbelasting. Hiermee verstoor je het instellen van je vloerverwarming.
Het laatste wat je moet doen voordat je écht kan beginnen met het inregelen van je vloerverwarming is de aanwezige groepsafsluiters en het voetventiel volledig opendraaien. Hierdoor wordt het temperatuurverschil in de radiator kleiner wat positieve invloed heeft op het inregelen van je vloerverwarming.
Vraag offerte aanHoe kun je zelf je vloerverwarming instellen?
Heb je alle voorbereidingen gedaan? Dan kan je beginnen met het instellen van je vloerverwarming. Het instellen van je vloerverwarming doe je door deze 5 stappen te volgen:
Stap 1
Zet de thermostaat hoog, een goede temperatuur is 30°C. Hierdoor blijft de ketel goed branden tijdens het instellen van je vloerverwarming.
Stap 2
Draai de thermostatische regelknop van de vloerverwarming open, zodat de vloerverwarming op gang komt. Hiermee bedoelen we de thermostaat vloerverwarming instellen. Je mag de temperatuur instellen op ongeveer 20°C. Zo warmt de vloerverwarming langzaam op, wat goed is voor het vervolg van het instellen van je vloerverwarming.
Stap 3
Het vloerverwarming syteem heeft nu even de tijd nodig om op te warmen. Deze tijd moet je de vloerverwarming ook echt even geven. Je kan ervanuit gaan dat de vloerverwarming binnen 15 minuten is opgewarmd.
Stap 4
Controleer tussendoor of de aanvoerleidingen warmte aan de verdeler afgeven. Een verdeler heeft een ingebouwde pomp die het water door de vloerverwarming pompt. Door de verdeler komt het warme water uit je cv-ketel of andere warmtebron door een thermostaatventiel naar de pomp. Op deze manier wordt de vloer verwarmd en krijg jij warme voeten.
Hierbij kan het zijn dat je ook een flowmeter op de verdeler hebt geïnstalleerd of laten installeren. Hiermee kan je het water makkelijker inregelen en controleren of het goed door de leidingen stroomt. Mits je geen flowmeter hebt kan je dit overslaan. Houd er wel rekening mee, als je geen flowmeter hebt, dat je waarschijnlijk wel wat meer tijd en energie nodig hebt om de verdeler op de juiste druk te krijgen.
Stap 5
Na 20-30 minuten moet je controleren of de retourleiding van de vloerverwarming warm wordt. Deze zal minder warm aanvoelen dan de aanvoer, maar moet toch wel duidelijk warm aanvoelen. De retourleiding kan je maximaal instellen op 40°C. De thermostaatkraan zorgt er vervolgens voor dat de temperatuur altijd normaal blijft en niet extreem warm wordt als er iets kapot zou gaan.
Vraag offerte aanRustig opwarmen van de vloerverwarming
Het is belangrijk dat je na deze stappen het opwarmen van de vloerverwarming rustig laat verlopen. Wanneer je gelijk de maximale temperatuur instelt, kan dit mogelijk veel schade veroorzaken aan je vloer en dat zou zonde zijn.
Stel de vloerverwarming eerst in op een temperatuur van 20°C. Wij raden aan om daarna de temperatuur op te bouwen met 5°C per week. Je kan er ook voor kiezen om de vloerverwarming met 1°C per dag te verhogen.
De maximale temperatuur van 40-45°C wordt dan vanzelf bereikt. Heb je laminaat of een houten vloer? Dan ligt de maximale temperatuur op 28-30°C. Bepaalde houtsoorten gaan door een hoge temperatuur sneller werken, waardoor je vloer ernstig kan beschadigen.
Het instellen van je vloerverwarming vergt dus wat tijd en aandacht, maar als je de stappen volgt dan kun je snel gaan genieten van jouw vloerverwarming!
Hoe stook je het zuinigst met vloerverwarming?
Als je zo zuinig mogelijk wilt stoken met vloerverwarming is het essentieel om goede isolatie te hebben. Dit zorgt voor het behoud van de warmte waardoor je de temperatuur van de vloerverwarming niet zo hoog hoeft te zetten. De vloerverwarmingsplaten van R Floorzz hebben geluidsreducerende isolatie. Dit betekent dat je wel nog losse isolatie aan moet leggen, want geluidsreducerende isolatie zorgt niet voor volledige isolatie.
Naast isolatie van je vloerverwarming is het aan te raden om je vloerverwarming nooit uit te zetten. Het is juist de bedoeling dat je de vloerverwarming op dezelfde temperatuur houdt om kosten en energie te besparen. De temperatuur die je instelt is de temperatuur die voor jou gewenst is. Op het moment dat je de vloerverwarming uitzet moet de vloer weer compleet worden opgewarmd. Dit kost veel energie en tegen de tijd dat deze weer warm is, is het tijd om de vloerverwarming alweer uit te zetten. Hierdoor heb je hoge pieken in het verbruik van energie, terwijl je er niet eens goed gebruik van hebt kunnen maken.
In het voorjaar en zomer kan je overwegen om de temperatuur op hetzelfde niveau te laten. De thermostaat in de woonkamer vraagt om verwarming. Als de omgevingstemperatuur dan hoog is, slaat de ketel of warmtebron ook niet aan en bespaar je energie.
Verder is het handig om de vloerverwarming ’s nachts niet helemaal uit te zetten, maar hem juist lager te zetten. Dit hoeft ook maar 2/3°C te zijn, dan kost het minder energie om hem weer op temperatuur te krijgen als je hem nodig hebt.
Offerte aanvragenWelke temperatuur is minimaal voor je vloerverwarming?
Het is aan te raden om de watertemperatuur op minimaal 30°C in te stellen. Je gaat vanzelf merken of deze temperatuur goed is of dat hij hoger moet. Dit hangt af van de isolatie van het huis en de gewenste kamertemperatuur. Bij de meeste watergedragen vloerverwarmingen wordt de watertemperatuur ingesteld op 30-45°C. De vloer krijgt dan een temperatuur van 25-29°C. Geef de vloerverwarming wel even de tijd om op te warmen, dit kan soms eventjes duren.
Bij een elektrische vloerverwarming kan je de temperatuur eigenlijk op dezelfde manier instellen als de watergedragen vloerverwarming. Ook hierbij geldt dat je zelf even moet voelen welke temperatuur uiteindelijk ideaal is voor jouw wensen.
Mocht je een houten vloer hebben, dan is het beter om de temperatuur rond de 25-40°C te houden. Anders is de kans op schade aan de vloer groot, omdat hout reageert op warmte.
Hoe stel je de vloerverwarming goed in voor de winter?
In de winter kun je de watertemperatuur van je vloerverwarming het beste instellen op 30-35°C en deze niet veel veranderen. Dit is afhankelijk van de isolatie van je woning en het gewenste comfort. In de winter kan je de vloerverwarming ’s nachts het beste aan laten staan en hem 2-3°C lager zetten. Op deze manier bespaar je energie in de winter en is je vloerverwarming snel weer op de gewenste temperatuur.
Een tip: laat je vloerverwarming altijd onderhouden voordat de winter begint. Zo heb je altijd een goed werkende vloerverwarming in de winter en dat is toch het moment waarop je hem het meeste nodig hebt.
Neem contact opIs het inregelen van vloerverwarming hetzelfde bij bij- en hoofdverwarming?
Het grootste gedeelte van het inregelen is hetzelfde bij de bij- en hoofdverwarming. Het verschilt komt op het moment dat er wordt bepaald waar er goed verwarmd moet worden. Bij een vloerverwarming die maar één ruimte hoeft te verwarmen wordt deze zo ingesteld dat daar de meeste warmte heen gaat. Terwijl er bij een hoofdverwarming goed moet worden gekeken naar de verdeling van de warmte.
De temperatuur en doorstroming kunnen lager worden ingesteld bij een bijverwarming, waardoor dit systeem goedkoper is. De temperatuur die hierbij vaak wordt gebruikt is tussen de 25°C en 30°C. Het inregelen van deze vloerverwarming is dan ook wat flexibeler dan bij een hoofdverwarming die het hele huis moet verwarmen.
Maakt het uit wat voor ondervloer je hebt bij het instellen van je vloerverwarming?
Het type ondervloer heeft zeker impact op het instellen van je vloerverwarming. Hieronder hebben we de verschillen voor je uitgelegd:
Als je een houten of laminaat vloer hebt dan is het noodzakelijk om de watertemperatuur van de vloerverwarming extra rustig op te laten lopen. Het is aan te raden om de uiteindelijke watertemperatuur niet hoger te zetten dan 30°C. Deze soorten vloeren kunnen heel heftig reageren op warmte, waardoor de vloer kan beschadigen.
Heb je een betonnen of stenen vloer? Dan kan je de temperatuur iets sneller op laten lopen. Nog steeds is het belangrijk om dit niet te snel te doen, omdat je anders het systeem beschadigd. Verder kan je de watertemperatuur ook een stuk hoger instellen, dit kan tot een maximaal van 45°C.
Offerte aanvragenLeg gemakkelijk zelf je vloerverwarming met R Floorzz voorgefreesde vloerverwarmingsplaten
Met de voorgefreesde vloerverwarmingsplaten van R Floorzz leg je gemakkelijk vloerverwarming. R Floorzz heeft verschillende systemen voor op bestaande ondervloeren.
Wil je monteren op een houten ondervloer op een begaande grond of wil je een systeem met geluidsreductie? Beide zijn mogelijk om zelf te monteren.
Lees in deze blog hoe je zelf je vloerverwarming legt.
Bekijk vloerverwarmingsplatenWaar kan je een complete vloerverwarmingsset bestellen?
Je kan een mono vloerverwarmingsset van R Floorzz bestellen op rfloorzz.nl of de webshop estrichvloer.nl
Hulp nodig bij vloerverwarming zelf leggen?
Heb je hulp nodig bij het aanleggen van vloerverwarming? Of wil je het simpelweg gewoon uitbesteden? Neem contact op of maak een afspraak.
Maak een afspraak