Zelf vloerverwarming leggen: zo doe je dat het beste!

R Floorzz

19 juni 2024 22 minuten

Zelf vloerverwarming leggen: zo doe je dat

Met R Floorzz leg je eenvoudig zelf jouw vloerverwarming. Tijdens het adviesgesprek met R Floorzz bespreken wij de ondergrond waarop jij jouw vloerverwarming wil monteren.  Afhankelijk van de ondervloer bepalen wij of je de R Floorzz Mono of Duo gaat monteren. Vooraf maken wij in overleg met jou een duidelijk legplan waarin jij precies ziet waar je welke geprefabriceerde vloerverwarmingsplaat monteert en hoe en waar je welke groep vloerverwarmingsbuis legt.  

Het grote voordeel is dat jij jouw woning het beste kent. Je legt het op jouw moment, in jouw tempo en weet precies waar welke vloerverwarmingsgroep komt te leggen. Daarnaast is het ontzettend leuk om je eigen vloerverwarming te monteren. 

Het droogbouw en renovatiesysteem van R Floorzz bestaat uit vloerplaten waar wij in onze fabriek de sleuven voor de vloerverwarmingsbuis in hebben gefreesd. Hierdoor is er nauwelijks freeswerk op de bouw en is het vaak alleen noodzakelijk de vloerelementen te zagen. Het monteren van de vloerelementen doe je eenvoudig met basis (elektrische) gereedschappen.  

Wij maken voor jou het legplan voor de platen en de buis. Hierdoor is het monteren en aansluiten eenvoudig. 

Hoe leg je vloerverwarming?

De-vloerverwarmingbuis-in-vloerverwarming-plaat-van-R-Floorzz

Vloerverwarming is in iedere woning mogelijk. Dit komt omdat voor houten ondervloeren met R Floorzz het mogelijk is vloerverwarming te monteren. Wanneer je een zand-/cementdekvloer of beton hebt in jouw woning, is het veelal mogelijk om de vloerverwarming in jouw vloer te frezen. Dit kan terplekke door ons worden gemonteerd. 

Het droogbouwsysteem bestaat uit vloerelementen waarin de slueven voor vloerverwarming is gefreesd. Deze vloerplaten leg je op jouw egale vloer. Hierin maak je de vloerverwarmingsbuis. Wanneer deze is aangesloten monteer je op deze vloerplaten een dekplaat, waarop je jouw decoratieve vloer kunt monteren. De vloerplaat maak je vast door lijmen en schroeven aan de vloerplaat waarin je de vloerverwarming hebt gemonteerd. 

Veelal is het mogelijk om op het R Floorzz Mono en Duo systeem te werken met Gietmassa. Dit is een natte mortel die de sleuven afdicht. Met de juiste voorbereidingen en gebruik van randstroken is het mogelijk deze Gietmassa op de vloerelementen te gieten zonder dat dit schade veroorzaakt. Het grote voordeel is dat R Floorzz Gietmassa ervoor zorgt dat de geleiding van de vloerverwarming nog hoger is. Hiermee creeer je een maximaal duurzaam systeem. 

Droogbouw vloerverwarming zelf leggen 

Het monteren van het droogbouw vloerverwarmingssysteem is eenvoudig. Bij R Floorzz bestel je een compleet pakket waar zelfs de schroeven meegeleverd worden.  Daarnaast zorgen wij ervoor dat je een leg- en platenplan krijgt, waarmee het monteren ontzettend eenvoudig is. 

Bekijk hieronder onze instructiefilms en ervaar hoe eenvoudig het is om jouw vloerverwarming zelf te leggen. Heb je hulp nodig of vind je het prettig om met ons de mogelijkheden te bespreken? Neem dan contact met ons op of maak een adviesafspraak. 

Maak een afspraak

Droogbouw vloerverwarming zelf monteren

Video screenshot

Wat heb je nodig? 

wat-kost-droogbouw-vloerverwarming

Voor het monteren van jouw R Floorzz vloerverwarmingssysteem heb je een aantal producten nodig. Om het zo makkelijk mogelijk te maken leveren wij het complete pakket.  

Wanneer je een pakket besteld ontvang je van ons: 

  • R Floorzz Mono vloerplaten
  • Kantband
  • Schroeven om de vloerplaten vast te zetten
  • Standaard verdeler
  • Aansluitkoppelingen (slang aan verdeler)
  • Vloerverwarmingsbuis 16*2mm.
  • Multiprimer
  • R Floorzz Gietmassa
  • Vezels voor de Gietmassa

Wanneer de vloer droog is, kun je de vloer egaliseren. Dit kun je zelf doen of laten uitvoeren door een stoffeerder. Wij leveren je ook graag de egalisatieproducten die hierop aansluiten. 

Maak een afspraak

Hoe ver moet vloerverwarming uit elkaar liggen? 

Je kunt de vloerverwarming leggen op verschillende hart-op-hart afstanden. Veelal wordt er gefreesd met een hart-op-hart afstand tussen de 100 en 150 mm. Deze hart-op-hart afstanden zijn voldoende wanneer je gebruik maakt van buisdikte 14-16 mm. voor het monteren van hoofdverwarming. Uiteraard is het mogelijk om andere hart-op-hart afstanden te gebruiken. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede isolatie van jouw woning. Wij adviseren je hierover graag.  

Waar mag je geen vloerverwarming leggen? 

Je mag overal vloerverwarming leggen, maar het advies is om op een aantal plaatsen geen vloerverwarming te leggen : 

  • Onder koelkast
    De koelkast koelt en het is niet nodig om de koelkast te verwarmen 
  • Onder het keukenblok of vast kasten
    Onder kasten die vast in de woning staan of bijvoorbeeld de keuken wordt vaak geen vloerverwarming aangelegd.  
  • In de badkamer onder het bad en de douchehok
    Dit voorkomt veel kalk in de douchehoek 
  • In open ruimtes
    In de entree of gang met een open trap kun je kiezen om alleen transportslangen te plaatsen (aanvoer en retourbuis naar de verdeler). Hier is de warmte vluchtig. 

Hoeveel vloeropbouw is nodig voor vloerverwarming? 

In een zand-/cementdekvloer kan vloerverwarming worden gelegd wanneer de opbouwhoogte minimaal 2,5 centimeter en bij voorkeur 5 centimeter is. Wanneer je een houten ondervloer hebt moet de vloer constructief zijn, zodat hier een droogbouw systeem overheen kan. 

Wat is het beste patroon voor vloerverwarming? 

droge_noppenplaten_gelegd_uitleg

Het beste vloerverwarmingspatroon is er niet. Van beide legpatronen, meander en slakkenhuis, zijn voor en nadelen. Dit is vooral bij het opwarmen van de vloerverwarming wanneer je voor meander kiest.

Voor een duurzaam systeem is het belangrijk dat je de vloerverwarming op een constante temperatuur houdt.  

Hoe test je de vloerverwarming? 

De vloerverwarming test je door na de installatie het vloerverwarmingssysteem op druk te zetten. Dit doe je door het systeem te vullen met water en op druk te zetten op minimaal 2 bar. Zorg ervoor dat je het systeem altijd op druk houdt en regelmatig ontlucht.  

Wat te doen bij lekkages? 

Wanneer de vloerverwarming druk verliest en je ziet de lekkage niet, adviseren wij direct contact op te nemen met een vloerverwarmingsbedrijf. Zij kunnen voor jou kijken waar de lekkage zit door gebruik te maken van een warmtebeeldcamera of andere opties. 

Zie je de lekkage door water op de vloer? Wanneer je de groep weet, zet je deze groep dicht en neem contact op met een vloerverwarmingsbedrijf. 

Hoe ontlucht je vloerverwarming?

Het ontluchten van vloerverwarming is belangrijk om regelmatig te doen. Dit controleer je door op de flowmeters te kijken op de vloerverwarmingsverdeler.  

Vullen en ontluchten van de vloerverwarmingsinstallatie: 

  • Sluit beide kogelkranen, en draai alle groepafsluiters dicht. 
  • Sluit een vulslang aan op de onderste (aanvoer) balk en start het vullen door de vul en aftapkraan water- en vulkraan geleidelijk open te zetten, deze hoeft niet vol open. 
  • Zodra er voldoende druk in het vloerverwarmingssysteem is kunt u groep voor groep ontluchten door de groepsafsluiter te openen en gelijktijdig te ontluchten via een ontluchtingspunt . 
  • Na het ontluchten van een groep dient u de betreffende groepsafsluiter (C) te sluiten en deze procedure te herhalen bij eventuele volgende groepen. 
  • Tijdens het ontluchten dient er voldoende druk in het systeem aanwezig te blijven. 

Hoe stel je vloerverwarming goed in? 

Je stelt vloerverwarming goed in door de handleiding van de vloerverwarmingsverdeler te volgen en daarna direct het opstookprotocol te volgen.  

Hoe kun je vloerverwarming uitzetten?

Vloerverwarming uitschakelen is niet noodzakelijk en wordt niet geadviseerd. Wanneer je gebruik maakt van een vloerverwarmingsverdeler met pomp, schakel deze dan nooit uit. 

Kan je vloerverwarming in een bestaande vloer leggen?

Ja, je kunt vloerverwarming leggen in en op een bestaande vloer.  

Wat kost het om vloerverwarming zelf te leggen?

De kosten van zelf vloerverwarming leggen variëren per systeem en is mogelijk vanaf € 60,- per m2 inclusief BTW. Hierbij koop je een compleet pakket waarmee je zelf vloerverwarming legt in jouw woning.  

Wil je weten wat de kosten zijn al R Floorzz jouw vloerverwarming legt?

Bereken je kosten

Leg gemakkelijk zelf je vloerverwarming met R Floorzz voorgefreesde vloerverwarmingsplaten 

droogbouw_vloer_platen_met_isolatie

Met de voorgefreesde vloerverwarmingsplaten van R Floorzz leg je gemakkelijk vloerverwarming. R Floorzz heeft verschillende systemen voor op bestaande ondervloeren.

Wil je monteren op een houten ondervloer op een begaande grond of wil je een systeem met geluidsreductie? Beide zijn mogelijk om zelf te monteren.  

Bekijk vloerverwarmingsplaten

Waar kan je een complete vloerverwarmingsset bestellen?

Hulp nodig bij vloerverwarming zelf leggen?

Heb je hulp nodig bij het aanleggen van vloerverwarming? Of wil je het simpelweg gewoon uitbesteden? Neem contact op of maak een afspraak.

Maak een afspraak
De 7 tips wanneer je vloerverwarming laat installeren

7 onmisbare tips wanneer je overweegt vloerverwarming te laten installeren

Start kosten berekening Start offerte aanvraag Maak een afspraak Bel 0342 760 200 Stuur een mail