Elektrische vloerverwarming of gas; wat kies jij?

R Floorzz

14 maart 2024 18 minuten

Elektrische vloerverwarming of gas: de voor- en nadelen

Zowel elektrische vloerverwarming als vloerverwarming op gas heeft zo zijn voor- en nadelen. We gaan in op voor- en nadelen van zowel elektrische als watergedragen vloerverwarming en wanneer welke beter is. Allereerst is het van groot belang te weten wat het verschil is tussen beide systemen. Daarom leggen wij hieronder uit welke systemen er zijn op het gebied van vloerverwarming. 

Wat is elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming zijn matten die je vlak onder de decoratieve vloer plaatst. Dit kan onder veel vloeren en is voordelig wanneer je snel en kort een vloer wilt verwarmen. 

Er zijn verschillende soorten elektrische vloerverwarmingsmaterialen die gebruikt worden. Er bestaan verwarmingsfolies, verwarmingsmatten en verwarmingskabels. Allemaal oplossingen die elektrisch zijn. 

De voordelen van elektrische vloerverwarming is dat deze oplossing vaak in aanschaf goedkoper is dan watergedragen vloerverwarmingssystemen, de vloer snel opwarmt en zorgt voor gelijkwaardige verwarming. Groot nadeel is dat deze in verbruik duurder zijn dan vloerverwarmingssystemen op gas. 

Hoe werkt vloerverwarming op stroom? 

Vloerverwarmingssystemen op stroom werken door de vloerverwarmingsmat direct onder de vloer te leggen, aan te sluiten op het elektra en te zorgen dat de matten worden aangesloten op de thermostaat. Hiermee monteer je eenvoudig en snel vloerverwarming.

Wat zijn de voordelen van elektrische vloerverwarming?

Elektrische of gas vloerverwarming

De voordelen van elektrische vloerverwarming zijn: 

  • Goedkoper dan traditionele vloerverwarming 
  • Snel gelegd, direct onder de vloer 
  • Lokale warmte 
  • Warmt snel op (korte reactietijd) 
  • Lage opbouw 
Bereken je kosten

Wat zijn de nadelen van elektrische vloerverwarming?

De nadelen van elektrische vloerverwarming zijn: 

  • De warmte is minder aangenaam dan traditionele vloerverwarming omdat het plaatselijk is en de warmte niet wordt opgenomen in de vloer. Hierdoor is het ook direct weg als de elektrische vloerverwarming wordt uitgeschakeld. 
  • Duur in energieverbruik, dus minder duurzaam. 
  • Meer CO₂-uitstoot dan traditionele vloerverwarming. 
  • Elektrische vloerverwarming is vaak niet geschikt als hoofdverwarming. 
  • Grotere kans bij beschadigen van de elektrische vloerverwarming bij monteren decoratieve vloer. 

Wat is vloerverwarming op gas?

Vloerverwarming op gas is verwarming door de vloer met water via de cv. In de cv wordt het water verwarmd dat door de vloerverwarmingsbuizen wordt gepompt. 

Het is ook mogelijk om deze vloerverwarming op een warmtepomp aan te sluiten. Dit is duurzamer, zuiniger en goedkoper. 

Hoe werkt vloerverwarming op gas? 

Door de buizen die in de vloer zijn aangelegd stroomt water. Dit water wordt verwarmd doordat het door de cv gepompt wordt. 

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming op gas?

De voordelen van vloerverwarming op gas zijn: 

  • Goedkopere verwarming dan elektrisch of traditionele radiatoren. 
  • Duurzame verwarming. 
  • Langer meegaan van de cv. 
  • Geschikt als hoofdverwarming. 
  • Aangenamere warmte doordat je je voeten eerst verwarmd. 
  • Geschikt voor de toekomst doordat het op de warmtepomp aangesloten kan worden. 
  • Gemakkelijk decoratieve vloeren veranderen omdat deze vloerverwarming in de ondervloer ligt. 
  • Warmte wordt opgenomen in de ondervloer en heeft een geleidelijke en gespreide afgifte. 

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming op gas?

De nadelen van vloerverwarming op gas zijn: 

  • Hogere investering dan elektrisch verwarmen. 
  • De opbouwhoogte bij droogbouw is hoger dan elektrische verwarming. 
  • Langere installatietijd. 
  • Aanpassingen nodig in de cv of warmtepomp. 

Wanneer kies je welke vloerverwarming?

Wanneer je de vloerverwarming wil inzetten als hoofdverwarming is ons advies te werken met vloerverwarming op gas. Wil je jouw badkamer of een andere (kleine) ruimte in jouw woning of werkplek kort verwarmen? Kies dan voor elektrische vloerverwarming.
Ook wanneer het een tijdelijke oplossing is, kan elektrische vloerverwarming de uitkomst zijn. 

Vloerverwarming in de woonkamer 

In de woonkamer is vloerverwarming op gas het geschiktst. Dit is de ruimte die meestal groter is dan de overige ruimtes in huis en wordt het meeste gebruikt. Hierdoor is ook de gevraagde temperatuur vaker gelijk en is vloerverwarming op gas het best passend. 

Elektrische vloerverwarming voor de slaapkamer of badkamer kan beter zijn, omdat hier de vraag naar vloerverwarming korter en minder is. 

Vloerverwarming in de badkamer 

Je kunt het beste kiezen voor elektrische vloerverwarming als je vloerverwarming in de badkamer wilt. Dit komt doordat je deze vloerverwarming veel minder en korter aan zult hebben. Hierdoor is de investering lager en is het makkelijker te verwerken onder de tegels/decoratieve vloer. 

Wanneer je vloerverwarming op gas aanlegt in jouw huis kun je wel vloerverwarming op gas in jouw badkamer laten monteren. Bij de Montage wordt namelijk rekening gehouden met meerdere ruimtes en is de investering lager dan wanneer je het alleen voor de badkamer laat installeren. 

Bij beide systemen is het mogelijk de vloerverwarming lokaal in de badkamer te bedienen. 

Vloerverwarming in de slaapkamer 

Vloerverwarming in de slaapkamer wordt het minste gebruikt in de hele woning wanneer het niet dient als kinderkamer of studeerkamer. Hierdoor is het aanschaffen van elektrische vloerverwarming het voordeligst. De montage en installatie van elektrische vloerverwarming is lokaal in deze ruimte en  eenvoudig. 

Wanneer je de vloerverwarming installeert als vervanging van de radiatoren in de slaapkamer adviseren wij gebruik te maken van vloerverwarming op gas omdat dit de hoofdverwarming wordt. 

Vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming?

Vloerverwarming op gas is het beste, als je het als hoofdverwarming gaat gebruiken. 

De voordelen van vloerverwarming op gas zijn: 

  • Goedkopere verwarming dan elektrisch of traditionele radiatoren. 
  • Duurzame verwarming. 
  • Langer meegaan van de cv. 
  • Aangenamere warmte doordat je jouw voeten eerst verwarmd. 
  • Geschikt voor de toekomst doordat het op de warmtepomp aangesloten kan worden. 
  • Gemakkelijk decoratieve vloeren veranderen omdat deze vloerverwarming in de ondervloer ligt. 
  • Warmte wordt opgenomen in de ondervloer en heeft een geleidelijke en gespreide afgifte. 

Vloerverwarming als bijverwarming 

Wil je heel lokaal vloerverwarming in de badkamer, studeerkamer, slaapkamer of een andere kleine ruimte in jouw huis? Dan kan het raadzaam zijn om gebruik te maken van elektrische vloerverwarming. Wil je meerdere ruimtes voorzien van vloerverwarming en maak je gebruik van een warmtepomp of hybride CV installatie? Dan adviseren wij te kiezen voor vloerverwarming op gas, omdat dit systeem veel duurzamer is.

Hulp nodig bij je keuze?

Maak een afspraak

Wat kost vloerverwarming?

De kosten van vloerverwarming zijn van meerdere factoren afhankelijk, zoals: 

  • De ondergrond (beton, zand-/cementdekvloer, hout) 
  • De opbouw van de vloerverwarming of frezen in de vloer 
  • Buisdikte diameter 
  • Warmtebron: cv of warmtepomp 
  • Wil je alleen verwarmen of ook koelen met het systeem? 
  • Is het hoofd- of bijverwarming 
  • Hart-op-hart afstand van de buis 
  • De afwerking van de buis en decoratieve vloer 

Er zijn veel verschillende systemen en manieren om vloerverwarming te monteren. Hierdoor lopende kosten uiteen en is het belangrijk dat je je goed laat informeren en adviseren.  

Wil je een indicatie wat jouw vloerverwarming gaat kosten? 

Bereken je kosten

Kun je zelf vloerverwarming leggen?

Vloerverwarming zelf leggen wordt steeds eenvoudiger. Met R Floorzz is het mogelijk om vloerverwarming zelf te leggen, omdat wij ervoor zorgen dat je alle materialen ontvangt die nodig zijn, de instructies goed en volledig zijn met een legplan en platenplan en het systeem eenvoudig is. 

Met de R Floorzz vloerplaten is het eenvoudig om jouw vloer te voorzien van vloerverwarming omdat het niet meer is dan een legpuzzel. Het aansluiten tot en met de verdeler is hierdoor voor iedereen eenvoudiger dan ooit. 

Kan vloerverwarming op een houten ondervloer?

Ja, vloerverwarming op een houten vloer is mogelijk met R Floorzz. Wij maken vloerverwarmingselementen die je op de houten ondervloer monteert, waarin je de vloerverwarming installeert. Hierdoor heb je eenvoudig en snel vloerverwarming op gas. 

De vloerelementen worden afgewerkt met de R Floorzz Gietmassa, welke zorgt voor een maximale energieopname en – afgifte tot 150 KJ/m³ hoger dan andere systemen.
Wil je een volledig droogbouw systeem voor vloerverwarming? Ook dat is mogelijk met onze vloerverwarmingssystemen met dekplaat. Hiermee wordt er geen “natte laag” aangebracht. 

Wat is droogbouw vloerverwarming?

Droogbouw vloerverwarming is het vloerverwarmingssysteem waar vloerverwarmingsplaten worden gelegd over jouw bestaande dekvloer / ondervloer. In deze vloerplaten worden de buizen van de vloerverwarming gemonteerd.  R Floorzz levert prefab vloerverwarmingsplaten, maar je kunt deze ook laten frezen. Wanneer de vloerverwarming is gemonteerd wordt de vloer afgewerkt met de R Floorzz Gietmassa of een dekplaat. 

Vloerverwarming platen van R Floorzz

De vloerverwarming platen van R Floorzz zijn uniek omdat deze prefab worden geleverd voor buis diameter 16 mm. Hierdoor kun je naast het verwarmen op gas ook in de toekomst verwarmen met de warmtepomp. R Floorzz biedt in haar assortiment mogelijkheden voor vloerverwarming op een ondervloer van hout voor zowel begane grond als verdiepingsvloeren. Voor de vloerverwarming op de verdieping kun je ook gebruik maken van de R Floorzz Duo estrich. De vloerverwarming platen zijn voorzien van een houtvezelplaat die zorgt voor de reductie van meer dan 10 dB contactgeluid. 

Alle vloerverwarming platen van R Floorzz zijn daarbij brandwerend.  

Kunt u wel wat advies gebruiken of wilt u direct een offerte aanvragen? 

Vraag offerte aan
De 7 tips wanneer je vloerverwarming laat installeren

7 onmisbare tips wanneer je overweegt vloerverwarming te laten installeren

Start kosten berekening Start offerte aanvraag Maak een afspraak Bel 0342 760 200 Stuur een mail